Hej! Rebecca bloggar.

Denna vecka började med ett mysigt Luciafirande med Forshems scoutkår, där Jonna var årets lucia och Pontus var tomte.

Veckan började sedan med fem härliga elever. Och hör och häpna, alla fem hade med sig Lusitano hästar.
Nej de hade inte sammanstrålat här medvetet. Utan slumpen gjorde att det blev Lusitanofest här på gården. Alla Lusarna och deras ryttare gjorde mycket väl ifrån sig.

Såklart har vi också tränat våra ponnier. Mina har gått bättre än någonsin alla fyra. Ja det känns nästan som att jag börjar kunna det här med hästar ;-)

Några Lussebullar har vi såklart ätit i veckan också, för att hitta rätta Lucia, Lusitano känslan, hihi.

I butiken har vi vår årliga Advents"kalender" med fina erbjudanden. Och jag måste tacka så mycket! Vi har sällan haft så stor efterfrågan och postorder än vi haft sista två veckorna. Stort tack för förtroendet.

*****/ R

Läs hela inlägget »

Therese bloggar:

Helgen som gick var ju helt knôkfull med skoj och högtidligheter. Först och främst var det julbord tillsammans för oss som jobbar på Horse Vision, traditionsenligt hos Mia på Forshems gästgiveri. De måste lätt ha Sveriges godaste julbord, helt fantastiskt gott och så mysigt att träffa alla och prata och ha kul.

I söndags var det ju också andra advent, utdelning av Nobelpris med tillhörande festligheter och internationella dagen för mänskliga rättigheter, allting värt att fira. Jag tänkte i samband med detta ta chansen och skriva ett inlägg om djurens rättigheter. Huruvida djur egentligen har några rättigheter och vilka de isåfall är ser naturligtvis väldigt olika ut över världen. Men jag skulle vilja lyfta Brambells fem friheter som togs fram i slutet av 70-talet i Storbrittannien. De var i första hand ett svar på produktionsdjurens ibland svåra situation, men jag tycker de kan fungera som riktmärke även för våra hästar.

Vilka är då Brambells fem friheter?

  1. Frihet från hunger och törst
  2. Frihet från obehag
  3. Frihet från smärta, skada och sjukdom
  4. Frihet att utföra normala beteenden
  5. Frihet från rädsla och stress
Självklart kanske man tycker, men nog finns det utrymme för förbättring? Inget är perfekt och man gör så gott man kan, jag tycker att jag ständigt utvärderar och funderar på hur mina hästar ska kunna få så bra liv som möjligt. För egen del önskar jag mig eluppvärmda vattenkar att ha i hagen så att mina hästar ska ha tillgång till vatten dygnet runt hela vintern. Att hålla koll på deras utrustning så att den passar och inte ger obehag är ju ständigt återkommande och likaså håller jag ett nogsam öga på mina gamla farbröder så att de inte ska gå och ha ont på grund av artros till exempel. Så visst kan de här fem punkterna vara nån sorts check-lista och inspiration även för oss?
Läs hela inlägget »

Nu närmar sig julen med stormsteg.
(Rebecca bloggar)

Idag var första helgen på länge som hela familjen var samlad. Dagen fick så klart börja, efter en lång frukost, med uteritt tillsammans. Christofer satt på en yster Hermes, medan vi andra traskade fram på Bubblan, Sparv och Simba. Det låg ingen snö på marken. Men lite frostbitna löv och stilla vind, fick vi. Så det fanns inte mycket mer att önska. Ponnierna traskade nöjt fram i skogen.

Ikväll åker hela personalstyrkan på Julbord. Det är något som vi verkligen ser fram emot. Det är så sällan vi hinner sitta ned och umgås tillsammans hela gänget.

Hoppas att du också får en toppen fin helg och 2:a advent.

Kram kram!/ R

Läs hela inlägget »

Hej på er! Rebecca bloggar.

Minns du att jag skriver på två bokmanus. En Roman (äventyr, fantasy) och en Faktabok (frihetsdressyr, hästens förmåga att lära och dess beteende).

Dessa två bokmanus har jag skrivit på från och till under två års tid. Men så kände jag att nu måste jag snart bli klar. För att öppna upp för nya projekt. Så varje torsdag under hösten har jag skrivit och skrivit.

Så nu är äntligen bokmanus 1, faktaboken färdig skriven och iväg skickat för granskning, av vår bästa Therese. Therese var tidigare svenskalärare på gymnasiet och kan allt om att bygga upp texter. Sådant som jag inte alls kan.. Hon hjälpte mig också fantastiskt bra med att strukturera upp mina texter i förra boken.

Så nu är jag där. Manuset är iväg skickat. Sista gången jag läste det, började jag tvivla så klart. Är det tillräckligt bra. Vad kommer andra att tycka osv. Men mest av allt känns det toppen kul. Och jag ser fram emit att få bearbeta texten tillsammans med Therese nu. Så att jag håller Deadline.

1 juli finna boken i handeln.

Kram kram!/ R

Läs hela inlägget »

Frida bloggar:

Hej!

Dagarna bara rusar förbi och snart är julen här.

I tisdag hade vi en rolig avslutning på tisdagsträningen. En klurig bana som skulle klaras både uppsuttet och från marken. Sen skulle ett shownummer visas upp. Alla var så duktiga och vi hade det så kul tillsammans.

I helgen har det varit massor av hästmys. Min dotter Meja som tagit över Maja efter mig, har haft en hästpaus men nu är de på gång igen. Båda är lite knackiga i kroppen med reumatism och artros. Meja hittar tröst i att både hon och Maja har det lite stelt ibland.

På lördagkväll var det en av årets höjdpunkter, Tomtetåget i Brålanda. Jag har varit där i 36 år och det är bara ett måste. Tomtetåget är en parad där folk i Brålanda går man ur huse för att delta eller titta på. Tror det var runt 6000 besökare också. Det är en parad som går genom samhället. I år var det 50 ekipage med, allt från traktorer med vagn, fyrhjulingar, spark och såklart hästar. Så nästa år ska jag och Echo vara med. Planeringen börjar redan nu på hur vi ska se ut.

Nu väntar ännu en händelserik vecka som avslutas med lördagsträning och julbord.

Ha det toppen // Frida

Läs hela inlägget »

Tänk nu är december redan här.
(Rebecca bloggar).

Ponnyerna har satt full vinterpäls och är redo för snön.

Runt december brukar jag alltid fundera på vad jag har för mål med mina ponnier till sommaren. Och så ser jag på mina tidigare uppsatta mål, om jag har lyckats med det som jag planerat. Det är väldigt skoj att sätta upp mål för träningen. Speciellt som det kan vara svårt att se de små framstegen som sker varje månad.

Halvåret som nu nästan nått sin ände, hade jag tänkt att Bubblan o Simba skulle kunna hålla formen i ridningen minst ett halvt varv på volten. Och med Sheridan ville jag faktiskt debutera en hopptävling. Och jag måste säga, att nu när jag ser tillbaka på hösten. Så är målen uppnådda.

Så vad är då målet för nästa 6 månader.
Jo Simba o Bubblan ska lära sig alla skolorna, i synnerhet slutan utan huvudlag. Så att jag kan börja jobba med galoppen mer nästa höst.
Lilla Mille ska så smått sittas in och bli ridhäst till sommaren.
Med Sheridan klurar jag ännu lite. Jag tror jag vill sätta en stadig ridning utan huvudlag. Men kanske blir det focus på galopparbetet istället. Men visst jag kan ju göra båda delarna ;-)

Hoppas du får en underbar 1:a Advent!
*****/ R

Läs hela inlägget »

Nu har jag kursat färdigt för i år! I helgen som gick var det finfin final på Seglinge gård utanför Uppsala. : D

Ibland kan jag tycka det är lite märkligt hur man liksom aldrig tröttnar på hästar. Får aldrig nog, längtar aldrig efter en paus, tanken är till viss del alltid där. Ibland funderar jag över hur det kommer sig att hästarna drabbar vissa av oss så hårt.

Ofta kan jag heller inte låta bli att fascineras av dressyren och hur hästarna använder sina kroppar. Det här har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag älskar hur frihetsdressyren har gett mig ett perspektiv till. Ofta upplever jag att hästarna kan ge oss mycket tydligare respons på de övningar vi gör just eftersom jag inte håller fast dem. Vilket gör att jag förstår mer vilka rörelser min häst tycker är svår, kanske inte vill göra alls eller utför med lätthet. Det här ger mig en förståelsen för min häst som är ovärderlig.

Och alltid, alltid förundras jag över hur mycket hästarna ger oss, hur långt de är redo att gå för oss och hur gränslöst snälla dessa fantastiska djur är. Det är som magi.

Läs hela inlägget »

Frida bloggar:

Hej hej!

Nu var det längesedan jag skrev något i bloggen.
Men jag har varit i Afrika, eller närmare bestämt i en liten stad som heter Omaruru i Namibia och jobbat.
Mycket intressant och givande. Mycket var lika och mycket var olika mot det som vi har här.
Har levt på att äta Oryxantilop och arlas varor köpta på spar :)

Men längtan efter familj och en tur i skogen med hästarna har varit stor, så nu känns det skönt å vara hemma igen.

Delar med mig av några bilder från Namibia och givetvis en härlig bild på Echos favorit leksak som han hittade på ridturen igår.

Ha det toppen // Frida

Läs hela inlägget »

Stinelo bloggar

Hejsan=)
Så nu har vi haft både regn, snöblandat, snö, hagel..... vattenpölar, is, snö och nu vattenpölar igen, hihi allt på bara en liten vecka =) Vind och sol också såklart!
O veckan har haft så mysiga elever också! Tack för pannlampan och fikat! Ni är bäst! Hihi =)

Men idag var det full fart i stallet på morgonen! Jag var tyvärr inte så aktivt deltagande i stallets julpyntning men övriga i stallet gjorde så fint! Jag hann inte riktigt med... när jag skött hästarna o stallet så var pyntet redan uppsatt!!!
Det blev superfint! Så nu har vi lite vinterbelysning även i stallet =)

Kramar

Läs hela inlägget »

Therese bloggar:

Äntligen tror jag det har lugnat ner sig lite i stallet. Den senaste veckan har vi varken haft något kolikanfall eller någon bagge på rymmen. Peppar, peppar och med lite tur så klarar vi vintern utan fler missöden.

Annars är det lungt och skönt här hemma. Jag och ponnysarna lurvar runt, gör inget speciellt och trivs med att umgås. Istället är det full fart vid köksbordet. Jag har så himla många frågor jag försöker får svar på, så många varför, och jag har börjat inse att en del svar kan finnas på högskolan. Vilket i sin tur innebär att jag behöver bättra på min behörighet. Så det gör jag nu och har börjat läsa en kurs i matematik.

Dessutom läser jag en kurs i tillämpad etologi, vilket också ger mig en hel del svar. Superintressant! Så så ser mina dagar ut just nu, matte, hästbeteende och ponnylurv. Perfekt. <3

Läs hela inlägget »

Hej! Rebecca bloggar.

Denna vecka började med ett mysigt Luciafirande med Forshems scoutkår, där Jonna var årets lucia och Pontus var tomte.

Veckan började sedan med fem härliga elever. Och hör och häpna, alla fem hade med sig Lusitano hästar.
Nej de hade inte sammanstrålat här medvetet. Utan slumpen gjorde att det blev Lusitanofest här på gården. Alla Lusarna och deras ryttare gjorde mycket väl ifrån sig.

Såklart har vi också tränat våra ponnier. Mina har gått bättre än någonsin alla fyra. Ja det känns nästan som att jag börjar kunna det här med hästar ;-)

Några Lussebullar har vi såklart ätit i veckan också, för att hitta rätta Lucia, Lusitano känslan, hihi.

I butiken har vi vår årliga Advents"kalender" med fina erbjudanden. Och jag måste tacka så mycket! Vi har sällan haft så stor efterfrågan och postorder än vi haft sista två veckorna. Stort tack för förtroendet.

*****/ R

Läs hela inlägget »

Therese bloggar:

Helgen som gick var ju helt knôkfull med skoj och högtidligheter. Först och främst var det julbord tillsammans för oss som jobbar på Horse Vision, traditionsenligt hos Mia på Forshems gästgiveri. De måste lätt ha Sveriges godaste julbord, helt fantastiskt gott och så mysigt att träffa alla och prata och ha kul.

I söndags var det ju också andra advent, utdelning av Nobelpris med tillhörande festligheter och internationella dagen för mänskliga rättigheter, allting värt att fira. Jag tänkte i samband med detta ta chansen och skriva ett inlägg om djurens rättigheter. Huruvida djur egentligen har några rättigheter och vilka de isåfall är ser naturligtvis väldigt olika ut över världen. Men jag skulle vilja lyfta Brambells fem friheter som togs fram i slutet av 70-talet i Storbrittannien. De var i första hand ett svar på produktionsdjurens ibland svåra situation, men jag tycker de kan fungera som riktmärke även för våra hästar.

Vilka är då Brambells fem friheter?

  1. Frihet från hunger och törst
  2. Frihet från obehag
  3. Frihet från smärta, skada och sjukdom
  4. Frihet att utföra normala beteenden
  5. Frihet från rädsla och stress
Självklart kanske man tycker, men nog finns det utrymme för förbättring? Inget är perfekt och man gör så gott man kan, jag tycker att jag ständigt utvärderar och funderar på hur mina hästar ska kunna få så bra liv som möjligt. För egen del önskar jag mig eluppvärmda vattenkar att ha i hagen så att mina hästar ska ha tillgång till vatten dygnet runt hela vintern. Att hålla koll på deras utrustning så att den passar och inte ger obehag är ju ständigt återkommande och likaså håller jag ett nogsam öga på mina gamla farbröder så att de inte ska gå och ha ont på grund av artros till exempel. Så visst kan de här fem punkterna vara nån sorts check-lista och inspiration även för oss?
Läs hela inlägget »

Nu närmar sig julen med stormsteg.
(Rebecca bloggar)

Idag var första helgen på länge som hela familjen var samlad. Dagen fick så klart börja, efter en lång frukost, med uteritt tillsammans. Christofer satt på en yster Hermes, medan vi andra traskade fram på Bubblan, Sparv och Simba. Det låg ingen snö på marken. Men lite frostbitna löv och stilla vind, fick vi. Så det fanns inte mycket mer att önska. Ponnierna traskade nöjt fram i skogen.

Ikväll åker hela personalstyrkan på Julbord. Det är något som vi verkligen ser fram emot. Det är så sällan vi hinner sitta ned och umgås tillsammans hela gänget.

Hoppas att du också får en toppen fin helg och 2:a advent.

Kram kram!/ R

Läs hela inlägget »

Hej på er! Rebecca bloggar.

Minns du att jag skriver på två bokmanus. En Roman (äventyr, fantasy) och en Faktabok (frihetsdressyr, hästens förmåga att lära och dess beteende).

Dessa två bokmanus har jag skrivit på från och till under två års tid. Men så kände jag att nu måste jag snart bli klar. För att öppna upp för nya projekt. Så varje torsdag under hösten har jag skrivit och skrivit.

Så nu är äntligen bokmanus 1, faktaboken färdig skriven och iväg skickat för granskning, av vår bästa Therese. Therese var tidigare svenskalärare på gymnasiet och kan allt om att bygga upp texter. Sådant som jag inte alls kan.. Hon hjälpte mig också fantastiskt bra med att strukturera upp mina texter i förra boken.

Så nu är jag där. Manuset är iväg skickat. Sista gången jag läste det, började jag tvivla så klart. Är det tillräckligt bra. Vad kommer andra att tycka osv. Men mest av allt känns det toppen kul. Och jag ser fram emit att få bearbeta texten tillsammans med Therese nu. Så att jag håller Deadline.

1 juli finna boken i handeln.

Kram kram!/ R

Läs hela inlägget »

Frida bloggar:

Hej!

Dagarna bara rusar förbi och snart är julen här.

I tisdag hade vi en rolig avslutning på tisdagsträningen. En klurig bana som skulle klaras både uppsuttet och från marken. Sen skulle ett shownummer visas upp. Alla var så duktiga och vi hade det så kul tillsammans.

I helgen har det varit massor av hästmys. Min dotter Meja som tagit över Maja efter mig, har haft en hästpaus men nu är de på gång igen. Båda är lite knackiga i kroppen med reumatism och artros. Meja hittar tröst i att både hon och Maja har det lite stelt ibland.

På lördagkväll var det en av årets höjdpunkter, Tomtetåget i Brålanda. Jag har varit där i 36 år och det är bara ett måste. Tomtetåget är en parad där folk i Brålanda går man ur huse för att delta eller titta på. Tror det var runt 6000 besökare också. Det är en parad som går genom samhället. I år var det 50 ekipage med, allt från traktorer med vagn, fyrhjulingar, spark och såklart hästar. Så nästa år ska jag och Echo vara med. Planeringen börjar redan nu på hur vi ska se ut.

Nu väntar ännu en händelserik vecka som avslutas med lördagsträning och julbord.

Ha det toppen // Frida

Läs hela inlägget »

Tänk nu är december redan här.
(Rebecca bloggar).

Ponnyerna har satt full vinterpäls och är redo för snön.

Runt december brukar jag alltid fundera på vad jag har för mål med mina ponnier till sommaren. Och så ser jag på mina tidigare uppsatta mål, om jag har lyckats med det som jag planerat. Det är väldigt skoj att sätta upp mål för träningen. Speciellt som det kan vara svårt att se de små framstegen som sker varje månad.

Halvåret som nu nästan nått sin ände, hade jag tänkt att Bubblan o Simba skulle kunna hålla formen i ridningen minst ett halvt varv på volten. Och med Sheridan ville jag faktiskt debutera en hopptävling. Och jag måste säga, att nu när jag ser tillbaka på hösten. Så är målen uppnådda.

Så vad är då målet för nästa 6 månader.
Jo Simba o Bubblan ska lära sig alla skolorna, i synnerhet slutan utan huvudlag. Så att jag kan börja jobba med galoppen mer nästa höst.
Lilla Mille ska så smått sittas in och bli ridhäst till sommaren.
Med Sheridan klurar jag ännu lite. Jag tror jag vill sätta en stadig ridning utan huvudlag. Men kanske blir det focus på galopparbetet istället. Men visst jag kan ju göra båda delarna ;-)

Hoppas du får en underbar 1:a Advent!
*****/ R

Läs hela inlägget »

Nu har jag kursat färdigt för i år! I helgen som gick var det finfin final på Seglinge gård utanför Uppsala. : D

Ibland kan jag tycka det är lite märkligt hur man liksom aldrig tröttnar på hästar. Får aldrig nog, längtar aldrig efter en paus, tanken är till viss del alltid där. Ibland funderar jag över hur det kommer sig att hästarna drabbar vissa av oss så hårt.

Ofta kan jag heller inte låta bli att fascineras av dressyren och hur hästarna använder sina kroppar. Det här har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag älskar hur frihetsdressyren har gett mig ett perspektiv till. Ofta upplever jag att hästarna kan ge oss mycket tydligare respons på de övningar vi gör just eftersom jag inte håller fast dem. Vilket gör att jag förstår mer vilka rörelser min häst tycker är svår, kanske inte vill göra alls eller utför med lätthet. Det här ger mig en förståelsen för min häst som är ovärderlig.

Och alltid, alltid förundras jag över hur mycket hästarna ger oss, hur långt de är redo att gå för oss och hur gränslöst snälla dessa fantastiska djur är. Det är som magi.

Läs hela inlägget »

Frida bloggar:

Hej hej!

Nu var det längesedan jag skrev något i bloggen.
Men jag har varit i Afrika, eller närmare bestämt i en liten stad som heter Omaruru i Namibia och jobbat.
Mycket intressant och givande. Mycket var lika och mycket var olika mot det som vi har här.
Har levt på att äta Oryxantilop och arlas varor köpta på spar :)

Men längtan efter familj och en tur i skogen med hästarna har varit stor, så nu känns det skönt å vara hemma igen.

Delar med mig av några bilder från Namibia och givetvis en härlig bild på Echos favorit leksak som han hittade på ridturen igår.

Ha det toppen // Frida

Läs hela inlägget »

Stinelo bloggar

Hejsan=)
Så nu har vi haft både regn, snöblandat, snö, hagel..... vattenpölar, is, snö och nu vattenpölar igen, hihi allt på bara en liten vecka =) Vind och sol också såklart!
O veckan har haft så mysiga elever också! Tack för pannlampan och fikat! Ni är bäst! Hihi =)

Men idag var det full fart i stallet på morgonen! Jag var tyvärr inte så aktivt deltagande i stallets julpyntning men övriga i stallet gjorde så fint! Jag hann inte riktigt med... när jag skött hästarna o stallet så var pyntet redan uppsatt!!!
Det blev superfint! Så nu har vi lite vinterbelysning även i stallet =)

Kramar

Läs hela inlägget »

Therese bloggar:

Äntligen tror jag det har lugnat ner sig lite i stallet. Den senaste veckan har vi varken haft något kolikanfall eller någon bagge på rymmen. Peppar, peppar och med lite tur så klarar vi vintern utan fler missöden.

Annars är det lungt och skönt här hemma. Jag och ponnysarna lurvar runt, gör inget speciellt och trivs med att umgås. Istället är det full fart vid köksbordet. Jag har så himla många frågor jag försöker får svar på, så många varför, och jag har börjat inse att en del svar kan finnas på högskolan. Vilket i sin tur innebär att jag behöver bättra på min behörighet. Så det gör jag nu och har börjat läsa en kurs i matematik.

Dessutom läser jag en kurs i tillämpad etologi, vilket också ger mig en hel del svar. Superintressant! Så så ser mina dagar ut just nu, matte, hästbeteende och ponnylurv. Perfekt. <3

Läs hela inlägget »