FD ridning 2.0 - fortsättning

Hej på er!

Idag tänkte jag uppdatera er om fortsättningen på min FD ridning 2.0 som jag påbörjade för 1 månad sedan. Målet var att under tre månader försöka att endast fokusera på FD ridningen med alla mina fyra ponnys för att se var vi hamnade efter denna tid. Jag ville berätta om olika aha upplevelser osv. Detta är verkligen ett intressant projekt som redan nu efter 1 månad spretar åt fyra helt olika håll.

Allmänt: vi ( Jag och Christofer) hoppas på sikt att finna ett sätt att utbilda en ponny hela vägen upp till saxos nivå, utan huvudlag. Nästa "nöt att knäcka" är nu hur vi får ponnyn att förstå halvhalten ner till skankböjning. Men detta är ännu på teori basis. Så jag ber att få återkomma längre fram hur vi provar oss fram.

Sparven (Eamonn): efter att regelbundet tränat på rakställning i galoppen har han nu börjat utföra rakställd förvänd galopp. Vilket förutom mer balans i ponnyn också resulterat i ett större lugn och tolerans mot sticken på en annars väldigt känslig kille. Träningen har också börjat ge mig bättre känsla i passagestegen. Känns som om vi står på kanten/början av en stor utveckling.

Simba: efter att han börjat förstå alla stickhjälper tydligt, men känslan att ta bort huvudlaget ändå egentligen inte infann sig. Kände jag att det var dags att ta tag i "det som hindrade mig". Vilket är hans reaktiva sida. Så vi har för stunden släppt FD ridningen, för att fokusera på toleransträning. Plastpåsar/presenning/draperier,pallar osv. För att sudda bort udden av hans reaktivitet. Så både han och jag känner oss mer avslappnade och redo när vi om någon vecka, tar upp FD ridningen igen. Jätte kul är träningen, och på något sätt gläds jag nu åt att få träna olika svåra tolerans övningar som på Parelli tiden. Väldigt skoj och utmanande för oss båda.

Bubblan (IceBreaker): för att vara en unghingst är han väldigt lugn och stadig. Lite loj ibland, men vad gör det att ponnyn stannar när jag slutar driva. Det är faktiskt en väldigt uppskattat egenskap om jag vill rida utan huvudlag. Vilket jag gör en stund nästan varje gång jag sitter på honom. Det intressanta med Bubblan är hans bogar. Som trygg lugn individ blir han lätt lite stum i bogarna. Men med lite lösgörande övningar (8an, ökavolt) blir han väldigt mjuk. Och när mjukheten kommer, går han också naturligt iform redan nu. Väldigt kul! Med detta sagt förstår ni att Bubblan är väl lämpad för FD, därför har jag bestämt mig för att kastrera honom. För att göra honom till en i teamet med Simba och Sparv.

Sheridan: nä, han trivs inte som FDhäst uppsuttet. Min känsla när jag sitter på honom med stick är -och när ska du sätta in ett bett, så att vi kan börja träningen på riktigt.
Haha jo det är sant, precis så känns det. Så efter att vi har traglat grunderna, så kan vi nu gå i alla gångarter utan huvudlag... Men jag har valt att förstunden återgå till vår AR träning. Och egentligen tror jag det är toppen. Om jag ska kunna utbilda mina ponnys utan huvudlag Christofers väg, kan det vara nästan nödvändigt att först ha gjort vägen, med bett. Så som Chrille följer den.
Jag tänker också att var sak har sin tid.
Om några år är kanske jag o Sheridan mer sugna på FD ridningen igen.

Oj vilket långt inlägg!
Kram/ R

-

-