Frihetsdressyr för alla

Therese bloggar:

Ibland när jag är ute och undervisar får jag frågan, vad kan man egentligen ha frihetsdressyren till? Varför ska jag och min häst träna frihetsdressyr?

Det första man kommer att tänka på är oftast att det är roligt och att man får så fin kontakt med sin häst. Men jag tycker att det finns flera anledningar till varför frihetsdressyr har något att ge till alla.

All frihetsdressyrträning, vare sig man rider eller tränar från marken, går till stor del ut på att hästen ska vara lugn och uppmärksam på våra signaler. Så alla olika övningar vi använder oss av inom frihetsdressyren betonar just detta, från första början. Oavsett om jag är intresserad av hoppning, dressyr eller bruksridning, visst är det bra med en häst som lyssnar på mina signaler och kan slappna av?

När man tränar sin häst utan att hålla fast den med ett grimskaft eller en tygel blir det också väldigt tydligt vad som fungerar och vad som inte gör det. Det märks direkt om hästen inte förstått signalen, inte känner sig bekväm eller om den är mer uppmärksam på något annat. Visst kan det vara frustrerande när det inte går som man tänkt, men jag får ju riktigt bra respons från hästen på den träning vi gjort och luras inte att gå vidare fast grunderna kanske egentligen inte sitter som de borde.

Så, frihetsdressyr har verkligen något att ge till alla, oavsett vad man tycker om att göra tillsammans med sin häst. Sen är det ju fantastiskt roligt också. ; D

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-