Att ha ett specialintresse

Therese bloggar:

Jag är alltså smått besatt av det här med inälvsparasiter på hästar. Jag vill veta allt - hur många olika sorter det finns, hur de fortplantar sig, vilken väg de tar genom hästens kropp, hur de ser ut (det finns jättehäftiga supernärbilder, helt fascinerande), deras olika utvecklingsstadier och framförallt, hur blir man av med dem?

Det här intresset har en väldigt specifik startpunkt, jag minns det som om det vore igår. Jag gick en kurs i hästkunskap på Strömsholm och deras veterinär hade just denna förmiddag haft en föreläsning om parasiter för oss. Jag vet egentligen inte vilket som gjorde djupast intryck på mig. Kanske var det det här när hon redogjorde ytterst detaljerat för parasiternas vandring genom hästarnas kroppar. Kanske var det förståelsen för hur otroligt skickliga parasiterna är på att sprida sig. En del var definitivt den hotande resistensen som blir vanligare och vanligare. Hursomhelst, jag vill minnas att jag körde hemåt i något som närmast kan liknas vid ett chocktillstånd och att jag var tvungen att stanna redan i Örebro för att köpa choklad (ni vet, det som hjälper mot dementorsattacker hjälper mot det mesta).

Sen den dagen har jag läst på och framförallt lagt upp en, om jag får säga det själv, ganska ambitiös plan för parasitbekämpning hemma i mitt stall. Den planen har i stort sett bestått av tre olika delar, noggrann kartläggning, riktade åtgärder och förebyggande betesplanering. Numera vet jag ganska exakt hur parasitbeståndet ser ut här hemma hos mig och alla hästarna är på god väg att nolla träckproven. Ganska snart är det dags för säsongens första träckprov och det kommer bli riktigt spännande att se årets resultat!

Ps. Ni slipper bild till det här inlägget.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-