Boktips!

boktips boktips

Therese bloggar:

Ja, alla som känner mig det minsta lilla vet ju att jag älskar böcker och självklart läser jag mycket om hästar. Så den här veckan blir det boktips! Här får ni tre tips på faktaböcker om hästar och med lite olika inriktningar:

Boktips 1 - "Hästen i rörelse" av Gillian Higgins

Jag tror inte jag har träffat en enda hästmänniska som inte är intresserad av hästarnas biomekanik och det här är en grundläggande bok i hur hästens använder sin kropp i rörelse. Gillian Higgins är fenomenal på anatomi och framförallt är hon skicklig på att strukturera och gruppera hästens olika delar för att förenkla förståelse för hur allting hänger ihop. Mest känd är hon kanske för sina demonstrationer då hon målar t ex musklerna direkt på hästen så att man tydligt kan se hur olika muskelgrupper arbetar och samverkar. Jag tycker den här boken ger en mycket bra grundläggande förståelse för hur hästar rör sig innan man kanske går vidare och läser om mer specifik biomekanik.

Boktips 2 - "Utfodringens ABC" utgiven av Krafft

Det här är definitivt ingen smygreklam för någon fodertillverkare, men den här lilla skriften de ställt samma ger också en riktigt bra grundläggande förståelse för hästens matsmältning och olika foder. Foderlära går ju att göra nästan hur komplicerat som helst, men det finns trots allt några ganska enkla fakta att förhålla sig till och som räcker väldigt långt och dom kan man läsa om här.  Hela innehållet i skriften finns med på deras hemsida. Men vill man som jag gärna ha den i bokform, så kan man försöka att fråga snällt efter den när man träffar på dem på något större hästevenemang.

Boktips 3 - "The Horse" av Wendy Williams

När jag stod framför min bokhylla och skulle välja böcker till det här inlägget strävade jag efter att ta med grundläggande, lättillgängliga böcker som täcker områden som är viktiga för hästens allmänna välmående. Med tredje boken lyckades jag inte riktigt hela vägen fram. Den är utgiven på engelska (har inte hittat någon svensk översättning), nästan 300 sidor lång och med massor av fotnoter, vilket sammantaget inte brukar vara tecken på lättillgänglighet. Men jag tar med den ändå för den är så himla bra! Wendy Williams gör en sorts historisk tillbakablick och väver samman hästens utveckling, vildlevande hästars beteende och hur relationen mellan människa och häst har utvecklats och förändrats. Otroligt intressant!

Ja, det här var mina tre boktips idag. Om ni vill blir det ytterligare boktips någon annan gång, då kanske med skönlitterära tips på hästböcker?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-