Billy & påsarna, del 2

Therese bloggar:

Men hur gjorde jag då för att toleransträna Billy i 90 dagar? Hur tänkte jag och hur la vi upp det?

Det var ju liksom inte så att Billy var helt ovan vid påsar när vi påbörjade våra 90 dagar. Vi hade naturligtvis redan toleranstränat en hel del med påsar, mattor och allt möjligt. Men nu ville jag ju försöka få till mer strukturerad toleransträning under en längre, mer eller mindre sammanhängande period.

Jag började med att träna med påsarna med mig på marken. För att  få till en ökad tolerans ville jag försöka ligga på gränsen för vad Billy tyckte var okej hantering av påsarna, men självklart ville jag inte skrämma honom och göra honom mindre tolerant. Lyckad tillvänjning innebar också att jag var tvungen att variera övningarna i takt med att han vande sig vid och accepterade fler och fler påsövningar. Jag kommer knappt ihåg allt vi har hållit på med. Det har varit påsar i alla de former och storlekar, påsar högt och lågt, påsar på pinnar, påse längst ut på sticken, presenningar, bollar, fladdrande gardiner, påsar på grimman, påsar i svansen, påsar under magen och mellan öronen. Jag tyckte det var lagom att upprepa samma övning under sju dagar. Egentligen tror jag att för Billys del hade  jag kunnat använda samma övning tio eller till och med fjorton dagar i rad, men det tyckte jag själv blev för enformigt, så det blev att jag bytte varje vecka. Större delen av dagarna var jag väldigt flitig och lade upp foton och små filmer från vår träning på instagram, så är ni intresserade och vill se mer finns det där, #plasticbagtraining.

Efter ungefär halva tiden var jag sugen på att också rida med påsen och gjorde så också nästan ett par veckor tror jag. Det lilla experimentet höll på att ta en ände med förskräckelse, så det avbröt jag och återgick till markträning, om än lite modifierad för att åtminstone försöka förbereda bättre för ridningen.

De generella sanningarna om toleransträning gällde såklart också Billy. Höga påsar var svårare än låga påsar. Påsar som var en bit ifrån honom var svårare än påsar som låg an och rörde honom. Påsar och blåst var en explosiv kombination. Och vilka specifika lärdomar och erfarenheter just jag och Billy tog med oss från den här utmaningen, det tänkte jag berätta för er nästa vecka!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-