Forshem, Nobel och Brambell

Therese bloggar:

Helgen som gick var ju helt knôkfull med skoj och högtidligheter. Först och främst var det julbord tillsammans för oss som jobbar på Horse Vision, traditionsenligt hos Mia på Forshems gästgiveri. De måste lätt ha Sveriges godaste julbord, helt fantastiskt gott och så mysigt att träffa alla och prata och ha kul.

I söndags var det ju också andra advent, utdelning av Nobelpris med tillhörande festligheter och internationella dagen för mänskliga rättigheter, allting värt att fira. Jag tänkte i samband med detta ta chansen och skriva ett inlägg om djurens rättigheter. Huruvida djur egentligen har några rättigheter och vilka de isåfall är ser naturligtvis väldigt olika ut över världen. Men jag skulle vilja lyfta Brambells fem friheter som togs fram i slutet av 70-talet i Storbrittannien. De var i första hand ett svar på produktionsdjurens ibland svåra situation, men jag tycker de kan fungera som riktmärke även för våra hästar.

Vilka är då Brambells fem friheter?

  1. Frihet från hunger och törst
  2. Frihet från obehag
  3. Frihet från smärta, skada och sjukdom
  4. Frihet att utföra normala beteenden
  5. Frihet från rädsla och stress
Självklart kanske man tycker, men nog finns det utrymme för förbättring? Inget är perfekt och man gör så gott man kan, jag tycker att jag ständigt utvärderar och funderar på hur mina hästar ska kunna få så bra liv som möjligt. För egen del önskar jag mig eluppvärmda vattenkar att ha i hagen så att mina hästar ska ha tillgång till vatten dygnet runt hela vintern. Att hålla koll på deras utrustning så att den passar och inte ger obehag är ju ständigt återkommande och likaså håller jag ett nogsam öga på mina gamla farbröder så att de inte ska gå och ha ont på grund av artros till exempel. Så visst kan de här fem punkterna vara nån sorts check-lista och inspiration även för oss?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-