Hur hamnade Jonna och Sparven på Talang i TV4?

Hur hamnade en Connemaraponny på Talangscenen i TV4?

Jonna får en Connemaraponny.
Låt mig börja med att introducera Jonna Dahlgren. Dotter till Rebecca och Christofer Dahlgren som driver företaget HorseVision. Jonna hade en alldeles bedårande liten B ponny som hon vuxit ur. Rebecca och Christofer funderar över vem som ska bli Jonnas nästa häst. Då Jonna har utvecklat ett stort intresse för Frihetsdressyr och Trickträning, inser de att det bästa vore om hon fick en läromästare. Beslutet blir att Jonna får rida alla Rebeccas fem hästar under ett års tid och sedan välja en av dem till sin egen. Hennes val föll på stallets stjärna, Connemaraponnyn Asasara Eamonn (e.Cosheen Finnbar ue.Öxenholm M.A.S.H), som rest europa runt och gjort shower i Frihetsdressyr. Tilläggas bör att Eamonn eller Sparven som han kallas på hemmaplan, var lika förtjust i Jonna som Jonna var i Sparven. Så valet kändes som det mest naturliga i världen. Tillsammans tränade de nu allt från hoppning, skogsridning, trickträning och frihetsdressyr.

Inbjudan att delta i Talang i TV4.
Så fick Rebecca en dag ett telefonsamtal från TV4. Det löd ungefär såhär. -Hej!, jag har sett er hemsida och är mycket fascinerad av ert samarbete med era hästar. Skulle ni vilja sända oss en ansökan om att uppträda i TV4 programmet Talang. Rebecca tackar för samtalet, men känner inte att hon är lockad. Nu har hon ju faktiskt ”bara” fyra unghästar, som behöver mer rutin. Men så frågar hon Jonna. Vill du uppträda i Talang? Det ville Jonna såklart mer än gärna. Ansökan skickas in i Juni, sedan hör de inget på några veckor. Men så en dag i början på Augusti kommer samtalet. -Vi vill se Jonna och Sparven på talang scenen. Är ni redo för utmaningen? Såklart att de är. Datum för inspelning bokas, och ett nummer tränas in.

Förberedelser
Dagen före inspelningen på Talang, är det mycket som ska ordnas. Sparven badas tills han skiner, som den stjärna han är. Kläder och utrustning packas in och checkas av på listan. Sparven, Jonna, lillebror Pontus och Rebecca packar in sig i hästbussen och börjar färden mot Stockholm. Men första anhalt blir hos en godvän i Strängnäs där de övernattar. Sparven har fått en stor box fylld med halm som han glatt uppskattar när de kommer fram.
Så kommer morgondagen med stort D. De alla tre beger sig till stallet för att hämta Sparven och göra honom klar inför den sista etappen till Stockholmsmässan. Men även om Sparv må vara världsvan, fått en skinande ren box, så är han ändå en ponny. Halmen är uppäten och sparven är brun av bajs på hela kroppen. Han har lyckats sova i de enda små högar han lagt i boxens ena hörn. Men som tur är skiner solen varmt och han torkar snabbt efter ännu ett bad i spolspiltan. 

Framme i Stockholm.
Väl framme på stockholmsmässan möts de av trevlig och glad personal som alla tycker att det är väldigt spännande att de fått en så ”stor häst” med i programmet som de utryckte det. Flera frågar om vi är säkra på att han verkligen är en ponny, då tidigare medverkande häst vart en Amerikansk Miniatyrhäst. Nu är det ju så att lilla sparv mäter 147cm men på en liten scen med ovana hästmänniskor tycks han plötsligt ha vuxit till en jätte häst. Några oroliga personen ur filmteamet kommer fram och ber oss att inte låte stora Sparven stegra eller göra andra snabba manövrar, då de är oroliga att scenen inte ska hålla för hans tyngd. De undrar också om vi har några inomhus tofflor till honom, så att golvet inte ska repas. Men det har vi ju tyvärr inte några. Men Jonna lovar snällt att hon ska hålla Sparven lugn under framträdandet och ta bort stegring ur hennes nummer. 

Generalrepetition 
Nu är det dags för generalrepetion. Jonna och Sparven välkomnas upp för att känna på scenen och prova sig fram lite, innan det några timmar senare blir dags för deras framträdande. Första gåtan blir nu hur de ska få upp Sparven på scenen. Det finns två vägar upp. Den ena en blank smal trappa som de genast avfärdar som alternativ. Den andra vägen är mer som en sluttande ramp. Dock är golvet allt för halt och Sparven får inte grepp. Men teamet är vänliga och ordnar en ramp till oss. Den är smal, skramlig, sviktande, och jag törs lova er, ingen annan av hästarna på HorseVision hade vågat sig upp på den. Men Sparven stannar och ser frågande på oss, - är ni säkra på att den håller för mig, kan jag gå här. Javisst Sparven svarar vi, det går fint. Som den fina ponny han är, litar han på oss och kliver försiktigt upp för rampen och in genom gardinerna och ut på scenen. Sparven ser sig omkring, och tycks säga att detta var en ovanlig scen mot de vanliga arenor han brukar uppträda på. Dock gör han sitt bästa att visa upp sina trick. Men tyvärr är mattan som teamet varit vänliga att lägga ut åt sparven, allt för tunn och hal. När Sparven ska prova att lägga sig ned, kanar mattan iväg och går sönder. Vi inser nu att vi inte vill riskera att Sparvens ska bli osäker. Det viktiga är alltid att ponnyn känner sig lyckad och kan slappna av när han är ute på äventyr. Jonna och Rebecca gör om programmet än en gång. De beslutar sig för att stryka liggandet och sittandet och istället visa olika övningar där Sparv bara behöver positionera om sina hovar. Det får bli ett program med spanskskritt, bergsgeten och classicbow. En bugning kommer de också att lägga till om Sparven känns okej.

Dags att möta juryn.
Nu väntar några timmar, där Jonna blir intervjuad av TV teamet och Sparven blir filmad i några klipp utanför scenen. Sedan får han pausa i hästbussen, då teamet vill att vi håller honom gömd för talangjuryn. Sparven själv, var ganska glad att han fick pausa i sin buss med mat och vatten.
Så blir det dags för det stora framträdandet. Jonnas namn ropas upp och hon kliver ensam ut på den stora scenen som nu badar i ljus. Talangjuryn ser nyfiket på henne och bakom dem sitter ett hav av publik som håller tummarna att det ska gå vägen. När Jonna har presenterat sig, går hon tillbaka ut och hämtar in lilla Sparven på scenen. Sparven känns glad och kliver lugnt upp på metallrampen denna gång och stolt ut på scenen. Det går ett sus igenom publiken och juryns första kommentar är, - Oj vilken stor häst! Musiken startar och Jonna påbörjar deras uppvisning. Sparven är lite försiktigt först men gör sitt bästa att ställa sig i de olika positionerna. När de är klara går de fram till juryn och Sparven sträcker på sig så stolt som bara han kan göra. Juryn är helt klart charmade och blir förtjusta över Jonna och hennes fina Connemaraponny. Men tyvärr går hon inte vidare. Men alla fyra ber Jonna att komma tillbaka nästa år igen för ett nytt försök. Juryn kände ju inte till att mattan var för hal för Sparven. Nöjda, glada och en stor erfarenhet rikare, lämnar de scenen och packar in sig i bussen för hemfärden. 

I efterhand kan vi konstatera att få ponier skulle klara detta så bra som Sparven gjorde. Att lita så fint på sina människor och stolt ställa upp på allt. Men om de söker igen, det får framtiden utvisa. Skulle det blir så, kommer de dock att ta med sig en egen rejäl gummimatta att lägga ut på golvet. Så att Sparv får chans att visa vad han verkligen går för.

Hälsningar/  Rebecca, Jonna, Pontus och Sparven.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-